Απολογισμός σεμιναρίου “Quality by Design (QbD)”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο με θέμα “Quality by Design (QbD)” που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών χθες στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τη συμμετοχή στελεχών από 12 φαρμακευτικές εταιρίες και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών κ. Ν. Κόλμαν στον πρόλογο του σημείωσε “την αξία αυτών των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής τους εκπαίδευσης και την αξία που έχει προσδώσει η Π.Ε.Φ. σε αυτό τον τομέα των δραστηριοτήτων της, στο πλευρό του φαρμακοποιού που εργάζεται στην φαρμακευτική βιομηχανία”.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου, αν. καθηγητής Φαρμακευτικής κ. Δημήτρης Ρέκκας παρατήρησε την “συνέπεια με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών προσεγγίζει τον επαγγελματία εργαζόμενο φαρμακοποιό και μέσω αυτών των σεμιναρίων διατηρεί την επαφή του με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που του είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην καθημερινότητα του στην βιομηχανία”. Η παρουσίαση του κ. Ρέκκα αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις στο κανονιστικό πεδίο αναφορικά με την “ποιότητα στο επίκεντρο της ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων” και ο συνάδελφος διδάκτωρ Φαρμακευτικής κ. Σταύρος Πολίτης παρουσίασε με παραδείγματα και αρκετές εμπειρικές παρατηρήσεις πως “ο πειραματικός σχεδιασμός” βοηθάει τον επιστήμονα επαγγελματία φαρμακοποιό να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ποιοτικών προβλημάτων κατά την κλιμάκωση της παραγωγικής διαδικασίας από το επίπεδο της ανάπτυξης στην τελική εμπορική παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Τέλος οι νέοι συνάδελφοι κ.κ. Νυκταράκη Βασιλική και Κουτσούκος Παναγιώτης παρουσίασαν την πανεπιστημιακή τους έρευνα στην εφαρμογή του πειραματικού σχεδιασμού κατά την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων στο εργαστήριο.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο αυτό και δεσμεύεται να επανέλθει σύντομα με παρόμοιες εκπαιδευτικές δράσεις.

Recommended Posts