Απολογισμος 12ου Φαρμακευτικού συνεδρίου (14-16/05/05)

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του 12ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, στις 14-16 Μαΐου, στον πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ». Φαρμακοποιοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιοκτήτες φαρμακείων και μη, καθώς και φοιτητές φαρμακευτικών σχολών, παρακολούθησαν το ενδιαφέρον πρόγραμμα του συνεδρίου και ενημερώθηκαν για τις νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις στη φαρμακευτική επιστήμη. Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ELPEN.
«Φάρμακα: νέες τεχνολογίες – φαρμακευτική φροντίδα» ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, το οποίο ανέπτυξαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόεδρος του 12ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Α.Π.Θ., κ. Αστέριος Τσιφτσόγλου, και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ., Δρ. Αντώνιος Αυγερινός. Στην επιτροπή συμμετείχαν, εκτός από το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ., εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.
Το φετινό Συνέδριο περιελάμβανε επίσης παρουσίαση 200 εργασιών (αναρτημένα posters), τα οποία δόθηκαν σε CD-rom στους συνέδρους, καθώς και εκθεσιακό μέρος.

Σάββατο 14.5.2005
Οι πύλες του πολυχώρου «ΑΘΗΝΑΪΣ» άνοιξαν στις 10:00 π.μ. για τους επίσημους καλεσμένους στα εγκαίνια του 12ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, κ. Αντώνιος Αυγερινός, υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ., κ. Δημήτρη Βαγιωνά, τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, καθώς και εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των φαρμακοποιών.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Η πολιτική του φαρμάκου πρέπει να εκφράζεται μέσα από μια Γενική Γραμματεία Φαρμάκου» επισήμανε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και τόνισε ότι «η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής φαρμάκου με στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, δραστικά και αποτελεσματικά σε σχέση με το κόστος φάρμακα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής». Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στόχος της πολιτικής αυτής είναι και η τόνωση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καιΠάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος εξήρε την προσφορά των φαρμακοποιών στην ανακούφιση των πασχόντων και ασθενών και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται να έχουν όλοι εκείνοι που απασχολούνται στη Φαρμακοβιομηχανία, το υψηλό ήθος, την επιστημονική δεοντολογία και την υπευθυνότητα, την αγάπη για το Θεό και το συνάνθρωπο, προκειμένου κάθε ασθενής, όπου και να βρίσκεται, να μπορεί να απολαμβάνει των ωφελήματα από τα επιστημονικά και τεχνολογικά φαρμακευτικά επιτεύγματα».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο πρόεδρος του συνεδρίου, κ. Αστέριος Τσιφτσόγλου, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ., Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, και ο υποδιοικητής του Ι.Κ.Α., κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο φαρμακοποιός τόσο στην κοινωνία μας όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων βραβεύθηκαν οι τρεις πρωτεύσαντες φοιτητές των τριών φαρμακευτικών σχολών της χώρας μας, από τον κ. Πάρη Μποσκόπουλο, Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer. Τα βραβεία δόθηκαν στους:
Βασιλεία Λεμπέση, Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ
Χριστίνα Τσιμπέρη, Φαρμακευτική Σχολή ΑΠΘ
Νεκτάριος Κονδύλης, Φαρμακευτική Σχολή Πατρών
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του καθηγητή αείμνηστου καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιου Βαρώνου, όταν το βραβείο παρέλαβε από τα χέρια του προέδρου της Π.Ε.Φ., κ. Αντ. Αυγερινού, ο εγγονός του.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν 2 στρογγυλά τραπέζια:
«e-Health: Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη»
«Νέες τεχνολογίες για διάγνωση & θεραπευτική»
Το βράδυ του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, πραγματοποιήθηκε δορυφορικό συμπόσιο με θέμα: «Φαρμακευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας: από την κλινική φαρμακολογία στην αποκατάσταση της ερωτικής σχέσης». Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος της Π.Ε.Φ. Ακολούθησε επίσημο δείπνο με καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Pfizer Hellas Α.Ε.
Κυριακή 15.5.2005
Η 2η μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με ένα στρογγυλό τραπέζι για την «Αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών», στο οποίο συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Π.Φ.Σ., κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, ο πρόεδρος του Α΄ Πε.Σ.Υ.Π. Αττικής, κ. Μανώλης Καλοκαιρινός, και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Την παρουσίαση των εισηγήσεων ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο δορυφορικά συμπόσια:
«Τι αλλάζει στη Θεραπευτική των Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Δέρματος», με χορηγό την εταιρεία Novartis Hellas Α.Ε.
«Προβλήματα της 3ης ηλικίας, Οστεοαρθρίτιδα – Οστεοπόρωση», με χορηγό την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Το ίδιο απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα «Επίκαιρα θέματα θεραπευτικής αγωγής», με τις παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:
– «Νέες εξελίξεις στις τεχνολογίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»
– «Τρέχουσες εξελίξεις στην αντίσταση (αντοχή) στα αντιβιοτικά στον ελληνικό χώρο»
– «Παθοφυσιολογία και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer»
– «Θεραπεία Μεταβολισμού και μεταφορά φαρμάκων στον ασθενή με νεφρική βλάβη»
– «HIV – λοιμώξεις: an overview»

Δευτέρα 16.5.2005
Κατά τη διάρκεια της 3ης μέρας του συνεδρίου αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τη φαρμακευτική φροντίδα, ενώ έδωσαν το παρών διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική. Ανάμεσά τους και ο κ. Δ. Νανόπουλος, επίτιμος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστημίου A & M Τέξας, που ήταν συντονιστής του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα: «Έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικής βιομηχανίας». Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι παρουσίασαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα, τα οποία και καταδεικνύουν το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται, δυστυχώς, στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη της έρευνας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν το δορυφορικό συμπόσιο της Στρατιωτικής Φαρμακευτικής, με θέμα: «Σύγχρονες κατευθύνσεις στην τοξικολογία», το δορυφορικό συμπόσιο της ΠΕΦΝΙ, με θέμα: «Νέες θεραπείες», καθώς και το δορυφορικό συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας με θέμα: «Καλλυντικά προϊόντα και φαρμακοποιός».
Τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

Recommended Posts