Απολογισμος 11ου Φαρμακευτικού συνεδρίου (29-31/03/03)

Το 11ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία από 29 – 31 Μαρτίου 2003, στον πολυχώρο “ΑΘΗΝΑΪΣ”. Περίπου, 1000 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου στην οργάνωση του οποίου συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Παρουσιάσθηκαν, περίπου, 200 εργασίες, διάφορες ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, ειδικού ενδιαφέροντος στρογγυλές τράπεζες, καθώς επίσης εκθέσεις προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα των φαρμάκων.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου οργανώθηκαν δύο Δορυφορικά Συμπόσια : Στρατιωτικής Φαρμακευτικής και Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Τα πλήρη κείμενα των εργασιών περιελήφθησαν σε CD-ROM.
Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα των στρογγυλών τραπεζιών.
 
Τρόμος από χημικά, πυρηνικά και βιολογικά όπλα
Ο τρόμος των πυρηνικών και βιολογικών όπλων και πάλι στο προσκήνιο. Από το 1980 έχουν τριπλασιαστεί οι χώρες που παράγουν βιολογικά όπλα, ενώ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια περισσότερες από 40 χώρες θα μπορούν να παράγουν πυρηνικά όπλα.
Πολύ περισσότερες όμως θα είναι οι χώρες που θα παράγουν χημικά και βιολογικά όπλα καθώς πολλές από τις πρώτες ύλες για την κατασκευή τους κυκλοφορούν ακόμα και στο ελεύθερο εμπόριο.
Οι αναλυτές τρέμουν στη σκέψη ότι οι τριτοκοσμικές χώρες για να αντισταθμίσουν την έλλειψη των συμβατικών όπλων θα προσπαθήσουν να παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ αυξημένη πιθανότητα υπάρχει αυτά να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών. Και μόνο η προοπτική αυτή, μετά τα τελευταία κρούσματα, έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, οι οποίες βλέπουν ξεχασμένους εφιάλτες και φόβους από το παρελθόν και μαζικές απώλειες να αναβιώνουν όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και μέσα στις μεγάλες πόλεις.
“Το αν τα Πυρηνικά, Βιολογικά και Χημικά όπλα χρησιμοποιηθούν ή όχι σε μελλοντικούς πολέμους, είναι αντικείμενο μιας γενικής στρατιωτικής εικασίας, αλλά το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της χρήσης τους θα είναι τόσο θανατηφόρο για όποιους δεν είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα, ώστε και μόνο γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υποθετική αυτήν ερώτηση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αντισμήναρχος υγειονομικού Αθανάσιος Κωνσταντίνου. Εκτιμάται ότι ένας πιθανός παγκόσμιος πόλεμος με όπλο το μικρόβιο της ευλογίας θα προσβάλει σε 180 ημέρες 222.000 άτομα!
Η θνησιμότητα του ίου της ευλογιάς υπολογίζεται 5% – 40%, η επώαση σε 12 -19 ημέρες και η εισχώρηση των εξανθημάτων σε 7 – 10 ημέρες. Για τον ιό του άνθρακα η θνησιμότητα του “αγγίζει” το 90% -100% και μία θανατηφόρα δόση ανάλογα με την ποσότητα, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα 10.000.000 θύματα. Όπως υπογραμμίζουν οι εισηγητές, επιβάλλεται η διατήρηση μιας αυξημένης πυρηνικής, βιολογικής και χημικής αμυντικής ικανότητας, όχι μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλα και φορείς της πολιτικής προστασίας και άμυνας, ώστε να περισωθεί άμαχος πληθυσμός.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από Στρατιωτικούς επιστήμονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δορυφορικού Στρατιωτικού Συμποσίου που έγινε στις 29 Μαρτίου 2003 στον Πολυχώρο “ΑΘΗΝΑΪΣ” και ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα του 11ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου με θέμα “Χημικός και βιολογικός πόλεμος”.
ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ALZHEIMER: Νέα δεδομένα για τα αίτια και την αντιμετώπιση της
Η νόσος του Alzheimer είναι νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία εκδηλώνεται με σταδιακή απώλεια μνήμης και των πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου εκφυλίζονται σταδιακά επηρεάζοντας όλες τις πνευματικές λειτουργίες του ανθρώπου.
Υπάρχουν δύο τύποι της νόσου του Alzheimer, ο τύπος της τυχαίας νόσου (Sporadic Alzheimer Disease) ο οποίος εκδηλώνεται στις ηλικίες από 65 ή 70 ετών και άνω και ο οποίος δεν έχει συσχετισθεί με την κληρονομικότητα. Ο άλλος τύπος λέγεται οικογενειακός (Familiar Form of Alzheimer Disease) και οφείλεται σε γονιδιακές αλλαγές πρωτεϊνικών κυττάρων.
Στην εισήγησή του ο καθηγητής Κος Νικόλαος Ραμπάκης, στα πλαίσια του 11ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, στον Πολυχώρο Αθηναΐς παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τα αίτια της νόσου καθώς και αποτελέσματα προσφάτων ερευνών όσον αφορά την πιθανή θεραπευτική της αντιμετώπιση.
Ημερίδα Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών
Στην ημερίδα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ” αναπτύχθηκαν καίρια θέματα. Ανάμεσα σε αυτά ο καθηγητής Κρίτων Σαρρής παρουσίασε το φλέγον πρόβλημα της διατροφής : “Ζωικές τροφές και τα παράγωγα τους ως μέσον επιβίωσης αλλά και κινδύνων”, εστιάζοντας στην υπερχρήση των αντιβιοτικών στην εκτροφή των ζώων. Ο καθηγητής Μπαλτόπουλος Γιώργος μίλησε για την “ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα ως παράγοντες αναπνευστικών νόσων”.
Αν σκεφτούμε πως στα 80 περίπου χρόνια που ζούμε καταναλώνουμε σχεδόν 3.000.000 m3 αέρα και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε προβλεφτεί από τον δημιουργό μας, πως θα την αντιμετωπίσουμε όταν έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια ρύπων; Η “Στεφανιαία νόσος” που έχει διακεκριμένη θέση στον κατάλογο της επικινδυνότητας για τον άνθρωπο σήμερα είναι ένα άλλο καυτό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η υποδιευθύντρια του Ωνασείου κ. Κολοβού Γενοβέφα.
Η αύξηση του μέσου όριου ζωής αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση πιθανόν, έχουν μεγενθύνει “την επίπτωση των ανιών”. Το αντικείμενο παρουσίασε η καθηγήτρια κ. Τσολάκη Μαγδαληνή. Η Διευθύντρια στο “Νοσοκομείο Παίδων” κ. Ελένη Κοσμίδου αναφέρθηκε στο “Παιδί και Καρκίνος” ενώ ο καθηγητής κ. Σαμώνης Γιώργος ανέλυσε τη σχέση “Περιβάλλον και καρκινογένεση” τονίζοντας τους γενετικούς, τους φυσικούς αλλά και τους χημικούς παράγοντες που ενέρχονται στην καρκινογένεση και κυρίως αυτούς που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τέλος ελπιδοφόρο μήνυμα έστειλε η ομιλία “φαρμακογενετική και μακροζωία” του καθηγητή Στ. Αλακιώτη ο οποίος εξήγησε πως η αυξανόμενη κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης έχει ήδη οδηγήσει στην ανίχνευση φαρμακευτικών ουσιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ως ένα βαθμό του εν λόγω φαινομένου ενώ αναμένεται και ραγδαία ανάπτυξη της “ενισχυτικής ιατρικής” που θα βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Recommended Posts